Vienan kaikuja Virroilla


 Laulu- ja näytelmäryhmä Kataja tuo Virroille kaikuja vienankarjalaisesta Vuokkiniemen runokylästä.

Virtain Jäähdyspohjan kylään saapuu sunnuntaina 16.11. kaksi kovaa porukkaa Vuokkiniemen maineikkaasta runolaulukylästä: folkloreryhmä Kataja sekä Vuokkiniemen Martat. Vienalaisten lisäksi kylätalo Jukolassa esiintyvät suomalaiset muusikot Taito Hoffrén ja Eero Grundström. Vienan kaikuja -konsertti tarjoaa ennakkomaistiaisia ensi vuonna vietettävistä I.K. Inhan 150-vuotisjuhlista.

Venäjän Karjalassa sijaitseva 500 asukkaan Vuokkiniemi lähettää Virtain Jäähdyspohjaan kruununjalokivensä. Matriarkkojen maa hehkuu naisenergiaa – samanlaista kuin vaikkapa euroviisuista kuuluisilla udmurttimummoilla.

Koko perheen konsertista on kalevalainen pönäkkyys kaukana. Vauhdikkaat naiset laulavat kylänsä uusia ja vanhoja lauluja, tanssivat ja esittävät pienoisnäytelmän Metsämökki. Heidän ohjaajansa Valentina Saburova on toiminut Kalevalan kansanteatterin ohjaajana Uhtualla, ja häneltä on hiljattain ilmestynyt runokokoelma Kun juuret alkau herätä.

Sekä Kataja että Martat käyttävät esityksissään karjalaa, suomen lähintä sukukieltä. Molempien kotipesänä on Vuokkiniemen uusi etnokulttuurikeskus.

Vuokkiniemen naiset ovat perinteensä vaalimisessa kuin katajat: sitkeitä ja kauniita.

Iltapäivällä klo 14 alkavassa konsertissa kuullaan maailmankantaesitys. Musiikin moniosaaja Taito Hoffrén on säveltänyt runolaulaja Arhippa Perttusen sadun Viisaampansa vieressä maannut, jonka hän esittää yhdessä muusikko Eero Grundströmin kanssa.

Kymmenettä vuotta kansanmusiikkijuhla Sommelon taiteellisena johtajana toimiva Hoffrén tekee parhaillaan tohtoritutkintoa Sibelius-Akatemiaan aiheenaan runolaulun äidinkieli. Virroilla kuultava Juminkeon tilausteos yhdistää puhetta ja laulua. Hoffrénia kiinnostaa erityisesti elävä kosketuspinta esiintyjän ja yleisön välillä.

Hoffrénilla ja Grundströmillä on yhteinen duo Von & Af sekä pitkä yhteinen historia erilaisissa teatteriproduktioissa. Harmoonin ja huuliharpun erikoismies Eero Grundström tunnetaan myös Svängistä ja Spontaanista Vireestä.

Vienan kaikuja -konsertin juuret ovat tavallista syvemmällä, Vienan naiset kun tulevat kiittämään Jäähdyspohjan kylää hyvän pojan kasvattamisesta. Ensi vuonna valokuvaaja, kirjailija Into Konrad Inhan syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta.

Legendaarisen valokuvausmatkansa Vienaan Inha teki tasan 120 vuotta sitten. Hänen matkakirjallaan Kalevalan laulumailta on ollut valtava merkitys vienankarjalaiselle identiteetille. Se on koko kareliaanisen kirjallisuuden kirkkain tähti ja konkreettinen kivijalka, jolle Vienaa on uuden ajan elvytystyössä rakennettu.

Konsertti huipentaa vienalaisten kolmipäiväsen ECHO-vierailun Virroilla. Kyseessä on koulutustapahtuma, jonka paikallisena isäntänä on Teatteri Into eli Jäähdyskylän teatteriyhdistys. Vienalaiset vierailevat myös Virtain vanhainkodilla.

Kansainvälistä EU:n ENPI-ohjelmaan kuuluvaa ECHO-hanketta (Network of Ethno-Cultural and Heritage Organizations) toteuttavat Kuhmossa toimiva Juminkeko-säätiö sekä Karjalan kulttuuriministeriö. Hankkeen myötä on Karjalan tasavaltaan perustettu etnokulttuurikeskusten verkko ja koulutettu niille työntekijät.

Lisätietoja: www.jaahdyspohja.net, Maija Myllykangas 040 511 89 75, Jaana Kallio 050 531 8125Kataja ja Vuokkiniemen Martat ovat tuttuja vieraita myös Kuhmo-talossa Lentuan rannalla.

Kuvat: Markku Nieminen, Juminkeko